Metalul se arcuiește în forme suprarealiste pentru HNK Gallery – Hamid Nicola Katrib

Metalul se arcuiește în forme suprarealiste pentru HNK Gallery – Hamid Nicola Katrib

În 2020, am avut ocazia de a lucra pentru un proiect extrem de special și complex: HNK Gallery, deschisă în nordul Bucureștiului de arhitectul și pictorul Hamid Nicola Katrib. Arcadele metalice supradimensionate și balustrada, confecționate de noi după desenele artistului, contribuie la atmosfera teatrală și originală a interiorului.

Spațiul are 280 de metri pătrați și cuprinde o galerie de artă, un atelier de pictură, birouri și spații de depozitare și tehnice. Mezaninul este un spațiu expozițional dedicat integral universului HNK, ce prezintă tablouri, piese de mobilier și alte opere create de Hamid. Supanta are o structură de rezistență metalică ascunsă, de a cărei execuție și montaj ne-am ocupat.

Metalul, o alegere naturală și de impact

HNK Gallery - Hamid Nicola Katrib
HNK Gallery – Hamid Nicola Katrib
Metaliero – Confectii Metalice Bucuresti

Hamid a vrut să delimiteze zona de birouri pentru el și colegi, cu loc de întâlnire cu clienții, de restul interiorului. Cum spațiul este unul generos, acestea trebuiau să funcționeze într-o „cutie” separată. A vrut însă ca delimitarea să fie una delicată, care să nu obtureze complet, ci să lase lumina să pătrundă și în birouri. În plus, impactul vizual de la intrare trebuia să fie unul aparte: să vezi tot volumul, nefragmentat de pereți de cărămidă sau BCA.

„A fost cea mai bună variantă, să facem o structură metalică pentru mezanin și cutiile care conțin birourile. Am ales metalul, pentru că nu am vrut ca balustrada să fie una simplă, banală, peste care să treci imediat cu vederea, și nu am vrut să fie de sticlă.”
Conceptul Galeriei este de „Wonderland”, de țară a minunilor. Hamid este un pictor suprarealist, flamboyant, care nu se teme de culori și explorează în lucrările și în amenajările sale nuanțe îndrăznețe și combinații curajoase. A știut de la început că vrea un spațiu care să îl reprezinte.

Prietenii care îi vizitau la început șantierul îl întrebau de ce nu alege o pardoseală epoxidică sau cu beton pe jos și cu pereți albi, în stilul tipic al galeriilor contemporane. Însă pentru el acele spații, create cu ideea de a pune în valoare obiectul de artă, sunt reci, lipsite de personalitate. Pentru lucrările și piesele lui de mobilier, Hamid a preferat un spațiu ieșit din comun.

Provocarea proiectului: arcade metalice negre de 4.60 metri înălțime

Arcadele au aproximativ 4.60 metri înălțime și au reprezentat o provocare pentru echipa noastră de confecții metalice București. Hamid a ținut neapărat ca ele să fie dintr-un metal mai gros: dacă erau prea subțiri, ar fi părut scheletice în comparație cu amploarea și volumul spațiului. Din cauza dimensiunilor mari, arcadele au fost confecționate, sudate, vopsite negru mat și apoi asamblate de noi direct în șantier.
Hamid a ales ca arcadele să urce până la mezanin, pentru a crea o atmosferă teatrală și o senzație de volum: „Dacă nu erau arcadele acestea metalice înalte, dacă puneam o balustradă la un metru, de exemplu, spațiul ar fi arătat mai gol, mai cuminte. Așa, cu pereții albaștri și arcadele din metal, am creat o atmosferă monumentală în galerie.”

HNK Gallery - Hamid Nicola Katrib
HNK Gallery – Hamid Nicola Katrib
Metaliero – Confectii Metalice Bucuresti

La balustradă, jocul de direcție creează un dinamism sporit de cercurile care se reiau în diverse moduri și în piesele sale de mobilier (unele sunt decorate cu păsări care parcă au aterizat pe ele, ceea ce completează registrul suprarealist).
Modelul de balustradă dreaptă de la mezanin se prelungește către scară și se curbează, un detaliu tehnic ce a însemnat pentru noi curbarea platbandelor pe lățime, și nu pe muchie, pentru a asigura o formă continuă. Nu am mai întâmpinat această solicitare până acum, așadar a fost o premieră pentru echipa noastră de confecții metalice București și am fost extrem de mândri și fericiți că am putut răspunde acestei cerințe speciale.

Hamid Nicola Katrib despre colaborarea cu Metaliero

„Sunt mulțumit de rezultat și chiar, când vin la Galerie clienți, mă întreabă cu cine am lucrat partea de metal și le recomand Metaliero pentru proiecte. Cred că și pentru Metaliero acest proiect este o carte de vizită foarte importantă. Sunt foarte profesioniști, observă dacă ceva nu este în regulă și nu lasă lucrurile așa, se străduiesc să iasă totul cât mai aproape de ce își dorește arhitectul și de cum trebuie să arate ele.”
Hamid a ales să lucreze cu Metaliero după ce lucrase pe partea de construcții cu partenerii noștri CorpConstruct la un Boutique Hotel din Centrul Vechi. În perioada aceasta, avem în derulare împreună câteva proiecte de balustrade metalice și alte elemente pentru o casă, plus o serie de uși Art Deco extrem de frumoase create de Hamid.