Scaunul-fotoliu IU20: design de obiect românesc în atelierul nostru

Scaunul-fotoliu IU20: design de obiect românesc în atelierul nostru

La Metaliero, credem cu tărie în valoarea obiectelor create artizanal. Spre deosebire de produsele realizate în serie, care supraaglomerează planeta și generează dezechilibre majore (de care nu suntem încă pe deplin conștienți), o piesă de mobilier confecționată manual se imprimă de o amprentă unică și are o valoare aparte. În plus, spre deosebire de piesele de serie, cele artizanale sunt unice și irepetabile.

Scaun IU20
Scaun IU20
Arhitect: Irina Ursu
Confectie metalica: Metaliero

Arhitecta de interior Irina Ursu de la IUstudio a conceput, în 2020, un scaun realizat integral manual. Acesta are structura metalică vopsită în câmp electrostatic, șezut tapițat și împletitură realizată folosind tehnica macrame a fost înscris la secțiunea Arhitectura amenajărilor interioare / Design de obiect în cadrul Anualei de arhitectură București 2020. Pentru structură, a ales să lucreze cu atelierul nostru de confecții metalice din București.

Despre valoarea obiectelor artizanale

Arhitecta preferă de multe ori să creeze de la zero obiecte pentru interioarele pe care le amenajează, din mai multe motive: „Nu pentru că nu ar fi destule lucruri frumoase, bine gândite și realizate, există și le apreciez. Doar că, din ce în ce mai clar, mi se conturează propria viziune despre arhitectura de interior și despre obiectele de design și fac pași spre a o defini. De multe ori, creez obiecte compatibile cu interioarele pe care le gândesc. Pe lângă acest demers de căutare stilistică, am o credință legată de obiectele făcute de mâinile oamenilor.”

Irina Ursu crede că pot rezulta obiecte frumoase doar din mâinile celor ce au lucrat cu bunătate, dedicare, îndemânare, concentrare. Iar ele se vor impregna de o încărcătură bună. Avem nevoie să ne înconjurăm de lucruri încărcate cu o astfel de energie, pentru a o putea simți și trăi.
Scaunul-fotoliu IU20 exprimă din plin nostalgia față de modul în care erau fabricate, înainte de era industrializării, toate produsele necesare consumului și locuirii. Prin apropierea față de obiecte, se crea o relație de altă natură cu ele, opusă consumerismului care ne înconjoară astăzi, când suntem tentați să înlocuim ceea ce s-a stricat, chiar dacă ar putea fi reparat.

Metalul și bumbacul: un contrast curajos

La prima vedere brutal și rece, metalul este un material versatil, ce poate crea lucrări de o mare finețe. Arhitecta Irina Ursu a preferat metalul pentru că „te lasă să-l tai, sudezi, îndoi, bați, șlefuiești, vopsești… nu iese din prima, reiei procesul fără a face pagube prea mari . Îl prefer pentru că se lasă modelat.”

Scaun IU20
Scaun IU20
Arhitect: Irina Ursu
Confectie metalica: Metaliero

Ea crede că vom vedea tot mai des în următorii ani confecțiile metalice în amenajările de interior: „Posibil să fiu subiectivă, pentru că lucrez mult cu ele. Totuși, văd multe proiecte de la noi și din toată lumea unde confecțiile metalice sunt folosite atât de ingenios și frumos, încât e greu să îți refuzi să lucrezi cu aceste materiale.”

Pentru Scaunul IU20, echipa noastră de confecții metalice București a modelat structura metalică conform desenelor Irinei și a vopsit-o în câmp electrostatic. Nuanța pastelată aleasă pentru vopsea îi temperează duritatea și, alături de împletitura spătarului de aceeași culoare, creează un întreg echilibrat și plăcut vizual.

Lucrul în atelierul Metaliero a durat cinci zile, iar împletirea spătarului cu sfoară din bumbac reciclat la fel. Irina cunoaște tehnica macrame din copilărie și a ales-o deoarece îi oferă libertate de creație. În plus, tehnica de macrame îi creează spătarului supradimensionat un efect tridimensional, transparență și elasticitate.

Scaunul-fotoliu are 90 de centimetri lungime, 63 de centimetri adâncime și o înălțime de 88 de centimetri. Forma supradimensionată a spătarului cu cadru metalic contribuie la expresivitatea obiectului și la confortul oferit de acesta.

Un obiect unicat, personal și sustenabil

Despre colaborarea cu Metaliero, Irina declară: „A fost prima piesa de mobilier lucrată împreună și cred că am colaborat ușor și eficient, astfel am fost încurajată să mai gândesc și alte piese de mobilier și nu numai.”

Scaunul-fotoliu poate ajunge la cei care și-l doresc fie gata realizat, în diferite combinații cromatice, fie neîmpletit, cu instrucțiuni pentru împletitură și sfoară (versiunea DIY îl implică așadar și emoțional pe utilizator). Astfel, valoarea acestui obiect de design românesc este dată atât de forma și amprenta unică, cât și de efortul depus la realizarea lui, ce creează o legătură afectivă. Arhitecta crede în formarea unei relații de atașament cu obiectul: prin implicarea posesorului în confecționarea lui, se creează sentimente care pot preveni supraconsumul.  Scaunul IU20 este o piesă de mobilier unicat, durabilă, gândită în ideea sustenabilității.

Foto: Alexandru Prodan